Algunes idees tornant del Fòrum del Licensing

forum7

Al recent Fòrum del Licensing a Madrid ens vam trobar amb alguns socis de KID’S CLUSTER, que també van aprofitar per visitar Intergift, ja que la jornada es va cel•lebrar el 12 de setembre a Ifema, en paral•lel amb aquesta fira.

La sessió va durar un matí ple de presentacions que es va continuar després de dinar amb una taula rodona entorn del rol de la distribució amb el negoci del licensing. Va quedar clar que hi ha feina a fer i coneixement a compartir.

Al vespre vam coincidir amb els responsables de SCHLEICH, COMANSI, JOGAPRO i LUK INTERNACIONAL de tornada cap a casa. I, ai las, vam parlar de feina una estona.

COM PODEM SABER SI UNA LLICÈNCIA TINDRÀ ÈXIT
Alguns van destacar la quantitat i varietat de llicències que s’han presentat i que pot haver-hi un cert risc de dispersió de tots els agents implicats en el procés des de la propietat fins a la distribució i el consumidor. Vet aquí un primer motiu per parlar més de llicències i amb més interlocutors!

Es va mencionar la importància que és importat que hi hagi una coherència entre l’estil i valor de la llicència, i l’elecció de les categories i fabricants que l’explotin per mantenir l’interès i el valor tant pel propietari com pel fabricant, amb la rotació adequada al punt de venda.

El suport de la televisió es va destacar, és clar, però això no treu que algunes llicències interessants no tinguin sèrie!

LA PRESÈNCIA DELS CLÀSSICS
Hi ha llicències que celebren un munt d’anys des de la seva aparició. Sobre el retorn de personatges ja clàssics apuntem que poden servir per a ampliar el target pels llicenciataris. Però no és tan fàcil.

Recentment estem veient que llicències clàssiques gaudeixen de bona acceptació i obtenen bons resultats. Segurament aquest fenomen està motivant que es rellancin més personatges i llicències del passat, i això ajuda si es vol seguir una estratègia i desenvolupament de catàleg de producte a més llarg termini. Aquí la complicitat i acceptació del públic adult, si es troba, és clau, i un avantatge important és que hi ha més coneixement de marca. Però ha d’agradar als menuts!

TENDÈNCIES DE FUTUR
Mentre alguns tenen acords globals amb propietaris de llicències clàssiques i aposten per seguir desenvolupant personatges en aquesta línia, d’altres apunten que la clau es troba als master toys internacionals. Tampoc no podem oblidar la novetat, els efectes impactants i la transgressió, que també podem trobar, a la base de la diferència que genera un èxit al mercat. Vaja, que ens tornem sense la fórmula màgica, un altre cop.

ELS DETALLISTES VOLEN ANAR SOBRE SEGUR
En el debat sobre el poder del retail planava el lament per la prudència dels detallistes abans d’apostar per una llicència que no consideressin segura. Parlem sobre si hi ha una autèntica relació al voltant del posicionament que faciliten les llicències entre propietaris, llicenciataris i distribuïdors. Potser només parlen de producte?

De seguida es recorda que, tal com es va parlar al fòrum, poques vegades es reuneixen tots; de vegades hi ha masses opinions diferents i sovint són preferències personals poc o gens contrastades.

Algú apunta que, malgrat la millora als darrers temps, el propietari de la llicència encara pot fer més labor en facilitar a la distribució la coordinació dels productes, fabricants i campanyes d’una llicència en qüestió. El que tothom acorda és que el posicionament de les marques és clau en el desenvolupament i implantació dels productes, i sembla que, també en aquest sector, tots els elements són importants. Tots hem d’apostat a una per tal de poder garantir un bon producte de llicència i un bon posicionament.

LA TELEVISIÓ PERD TERRENY DAVANT INTERNET
Sembla que la televisió és un canal que ha de minvar en publicitat en benefici d’altres. I potser en visibilitat de llicències.  Acabem parlant de les alternatives reals que hi pot haver.

Certament apareixen nous entorns i canals on els consumidors posen la seva atenció i busquen informació, el que fa que hi hagi noves formes i canals per promocionar-se i donar-se a conèixer. Això també s’ha de tenir en compte a l’hora de gestionar els pressupostos i plans de marketing.

El resultat és que la planificació de mitjans i les mateixes campanyes són cada cop més complexes. Internet és el canal amb major creixement, com sabem, i també es destaquen els esdeveniments a centres comercials i altres punts de venda com a propostes que s’estan explotant i donant bons resultats.

La televisió, però, segueix sent el gran canal: si no hi ets quan es tracta d’una llicència de televisió, altres alternatives són un second best.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.