10 claus per millorar la relació entre escola i empresa

cluster

El passat 7 de març vam organitzar una trobada a la seu del diari Ara per tal de parlar de la relació empresa – escola, amb l’objectiu de fomentar la relació entre aquestes entitats, a més de identificar tendències i reptes a l’entorn educatiu. A aquesta trobada van participar Guillem Recarte, director general de Creafutur; Carolina Palau, gerent de màrqueting de l’editorial Cruïlla; Miquel Antonijuan, responsable de relacions institucionals de l’Escola Pia de Catalunya; Bernat Casanovas, director de la Factoria d’Imatges; Núria Bosch, directora de Sophia Education Funds, i Aure Farran, coordinadora de la secció Criatures del diari Ara.

Aquestes són algunes de les principals idees que vam compartir:

  1. Hi ha una necessitat real a l’escola de rebre suport des de l’àmbit empresarial, i pot ser coberta, també gràcies a interessos comuns.
  2. És molt previsible que canvïi el model educatiu en els anys propers, tot afavorint la introducció de dinàmiques noves d’expressió basades en suports interactius i storytelling, així com el desenvolupament d’eines a mida per a pares amb fills que presenten necessitats especials.
  3. Estem quedant enrere en comparació amb altres països pel que fa a la incorporació de noves eines a l’aula. Aquesta implantació és necessària i s’ha de donar suport i formació. Cal estar molt atents a tendències (i millors pràctiques) globals.
  4. La tecnologia no ha de ser una finalitat, sinó una eina. S’ha de partir de la pegagogia abans de desenvolupar les propostes. Les tabletes són un recurs útil (agraden i presenten avantates), però no tot ha de passar pel suport digital.
  5. Col·laborar amb les escoles no és fàcil: per aconseguir-ho, les empreses han de millorar la comprensió dels objectius i discursos del sector educatiu, a més de treballar en paral·lel la tecnologia, el desenvolupament de negoci i la pedagogia.
  6. Les pimes ho tenen difícil per a poder gestionar projectes i propostes d’abast ampli.
  7. Hi ha por a la mercantilització en aquest àmbit. Cal compartir més informació per a guanyar en impacte in influència amb les propostes educatives.
  8. En aquest sentit, cal superar males experiències prèvies que han generat desconfiança entre els agents i s’ha de passar passar d’una relació comercial a un model de co-creació entre totes dues parts.
  9. Un punt molt positiu en la relació empresa – escola és el factor vocacional, que esdevé un gran recurs dels equips de les empreses que s’apropen al sector educatiu.
  10. També que hi ha molt bona preparació per part de molts dels qui proposen noves fórmules i que tots miren en una mateixa direcció, constructiva i compromesa.

En definitiva, la relació empresa – escola és encara immadura, mancada de confiança, transparència i un llenguatge comú. Per tal de facilitar que els prescriptors acullin bé les propostes dels proveïdors cal que aquells defugin de prejudicis i que aquests adaptin el seu discurs a un mercat amb peculiaritats pròpies. La correcta formació i coneixement dels elements bàsics de l’altre és necessària. S’han de fomentar les trobades enfocades a negociar preus, a generar productes o a compartir informació de valor, i a les que intervenen agents diferents, per tal d’abordar processos transparents de co-creació per part dels responsables d’empreses i escola, treballant de forma conjunta.

L’1 d’abril organitzarem una jornada per a socis per tal de parlar de la col·laboració en espais i continguts entre escoles i empreses. Tindrà lloc als Jesuïtes de Casp – Sagrat Cor de Jesús (Casp, 25) de 10 h a 13 h.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.