El darrer estudi de KID’S CLUSTER detalla les principals tendències en educació i lleure familiar

educ

•    KID’S CLUSTER presenta el seu estudi sobre tendències i oportunitats en productes i serveis de lleure i educació
•    L’estudi identifica tres tendències en educació: educació sense límits, educació motivant i el rol creixent de les AMPA’s
•    Les tres principals tendències en lleure serien les experiències a l’aire lliure, l’oci tecnològic i el valor creatiu del joc i les joguines

Les noves tecnologies permeten desenvolupar programes a mida dels estudiants per tal de millorar la implicació dels alumnes i reduir el fracàs escolar. Aquesta es una de les sis tendències detectades en l’estudi Tendències i reptes en productes i serveis de lleure i educatius, dut a terme per KID’S CLUSTER.

Aquest treball aporta una anàlisi qualitativa de les principals tendències en els àmbits educatiu i de lleure a partir del contrast amb experts i l’observació de famílies representatives, a més de la posada al dia del coneixement disponible d’altres estudis.

L’informe final planteja i detalla tres tendències principals en l’àmbit educatiu i altres tres en el de lleure, i també exposa els reptes detectats a cada àmbit. Això es complementa amb un aprofundiment a partir de les aportacions d’experts i fonts consultats i de les famílies representatives entrevistades en la definició dels reptes a abordar.

A més, la investigació va culminar amb una sessió de feina amb l’objectiu de desenvolupar propostes concretes de nous productes i serveis a partir de les aportacions dels participants inicials a l’estudi.

Tendències en educació
L’estudi de KID’S CLUSTER identifica tres tendències principals en educació que volen respondre a reptes com atraure els estudiants a l’escola i motivar-los en l’aprenentatge, a més de la introducció de la tecnologia i l’adaptació del sector editorial als nous models educatius emergents.

1.    Educació sense límits. L’evolució de la connectivitat i de les noves tecnologies fa que apareguin nous formats d’accés a l’educació i noves aplicacions. Aquesta educació sense límits comporta un aprenentatge continu i personalitzat. Continu perquè podem connectar les experiències d’aprenentatge amb un lliure accés als recursos (on, quan i amb el suport que es vulgui) i passar d’una educació centrada en el professor i a l’aula a una educació multi-format i multi-accés.

I personalitzat perquè l’evolució de les noves tecnologies i del canal online, han permès desenvolupar diferents programes a mida dels estudiants que fan que aquests puguin tenir un aprenentatge més individualitzat i més complet. Aquests programes a mida milloren la implicació dels alumnes i redueixen el fracàs escolar i marcaran l’evolució dels models educatius tradicionals basats en l’ús de llibres de text.

2.    Educació motivant. Evolucionem cap a una educació que generarà més implicació vivencial en els alumnes i que incentivarà la contínua motivació del professorat. Aquest conjunt de tipus d’aprenentatge comença a tenir ressò en països anglosaxons com Estats Units i Austràlia, però a Espanya encara són moviments minoritaris. Contempla l’aprenentatge basat en jocs, el moviment “maker”, la classe invertida i l’aprenentatge basat en projectes.

3.    El rol creixent de les AMPA’s. Les associacions de mares i pares d’alumnes han anat guanyant pes dins les escoles en els últims anys i, actualment, ja hi prenen part en un 97% del total de centres de Catalunya, amb una associació del 83% de famílies a les escoles públiques de primària i un 73% als instituts de secundària. Són entitats amb un alt poder prescriptor: un 97% de les AMPA’s ofereixen algun dels serveis bàsics per a les famílies

Tendències en lleure
KID’S CLUSTER ha identificat altres tres tendències en lleure que també recull al seu estudi i que sorgeixen davant la necessitat d’aprofitar el fet que les famílies tornen a gaudir del lleure en comú, moltes vegades amb activitats esportives i a l’aire lliure. A més, els pares continuen interessats per estimular la creativitat del seus fills:

1.    Adquisició d’experiències “outdoor”. Cada cop es fomenten més les activitats d’oci i espectacles per a tota la família, en les quals se sentin identificats els diferents membres. L’objectiu és estar en contacte amb la família gràcies a activitats poc massificades i més autèntiques, que s’allunyin de la rutina habitual tant de pares com de fills. Així, apareixen noves webs i apps especialitzades en oci familiar que fomenten el consum d’activitats i ofereixen descomptes, ja que el preu continua sent rellevant.

2.    Oci tecnològic. Es detecta una evolució de les noves tecnologies de la informació cap a un ús massiu per part dels nens i que comporta que les famílies s’uneixin de nou en moltes de les seves activitats de lleure domèstic, que apareguin nous serveis de televisió, i que es doni un accés transmedia als continguts.

3.    Joguines i creativitat. El joc i la joguina es consoliden com a suport del desenvolupament de les habilitats, la creativitat i l’aprenentatge, ja que permeten experimentar, construir i desenvolupar habilitats. El sector aposta per la retromania, amb la recuperació de joguines i marques tradicionals, però també per l’aplicació de noves tecnologies, com  les apps.

L’estudi ha estat cofinançat per la Direcció General d’Indústria a través d’Avançsa

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.