La IV Jornada Interclústers organitzada per ACC1Ó impulsa la col·laboració empresarial entre els clústers de Catalunya

accio2

La Jornada Interclústers organitzada per ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, ha tingut com a objectiu impulsar vies de col·laboració i projectes empresarials entre els 22 clústers que existeixen actualment a Catalunya. La quarta edició d’aquesta jornada, que se celebra anualment, ha aplegat un centenar d‘empresaris i cluster managers que abasten sectors tan diversos com el ferroviari , el cosmètic, l’alimentari, l’esport o, en el cas de KID’S CLUSTER, els productes infantils.

L’acte ha comptat amb la presència d’Alec Hansen, consultor amb 20 anys d’experiència en l’àmbit de la competitivitat i els clústers. Hansen ha participat com en projectes de millora competitiva en diversos països com Estats Units, Rússia, Mèxic, Sudàfrica, Pakistan o Malàisia, entre d’altres. Va ser cofundador i president, durant els anys 2003-2005, del The Competitveness Institute (TCI), la xarxa internacional de professionals, responsables polítics, investigadors i líders de negocis que treballen per millorar la competitivitat de les regions i dels clústers, en definitiva, l’organització més prestigiosa del món en matèria de clústers. Actualment és membre de la junta directiva del TCI, que té la seu central a Barcelona, i president de la consultora Economic Competitiveness Group, especialitzada en anàlisi econòmic regional i el desenvolupament d’estratègies clúster.

Hansen ha exposat, a través de diferents exemples, quins són els factors d’èxit de les iniciatives de competitivitat basades en clústers. Entre aquests, ha destacat la importància de la col·laboració empresarial i públic-privada amb participació dels agents de la triple hèlix (universitats, empreses i sector públic), el lideratge i la motivació envers els projectes, comptar amb un òptim nivell de recursos, treball en xarxa i visibilitat, entre d’altres, per garantir l´èxit d’una iniciativa clúster.

Addicionalment, s’han organitzat dos sessions paral•leles amb diferents ponències sobre tendències de consum i tendències tecnològiques. Pel que fa a les ponències sobre tendències de consum, han tractat aspectes relacionats amb les noves tribus de consumidors i les noves oportunitats en els negocis B2C, en l’alimentació i la salut, en eines per tangibilitzar tendències en moda i traduir-les en negoci, i en l’ús dels mòbils i les xarxes socials en el retail. Pel que fa a les ponències sobre tendències tecnològiques, s’ha realitzat una aproximació a les implicacions i oportunitats pels clústers que ofereix l’Horitzó 2020 – nou programa marc per convertir Europa en un model d’innovació i recerca de referència al món-; a l’òptica i la fotònica com a tecnologies facilitadores; i les oportunitats tecnològiques en la cadena de valor del ferrocarril.

La jornada ha permès copsar la vitalitat de l’ecosistema català de clústers que compta en global amb 1.000 empreses actives en els 22 clústers esmentats, alhora que agents d’entorn com la Generalitat de Catalunya, les escoles de negoci, agents d’àmbit local o consultors, esdevenint un dels entorns de referència a nivell internacional.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.