L’activitat física millora l’aprenentatge i el rendiment escolar dels infants

kc

La pràctica de l’esport és un hàbit que s’ha d’introduir des de la infància i que l’Observatori FAROS de la Infància i l’Adolescència -impulsat per l’Hospital Sant Joan de Déu- analitza en el seu darrer informe, que porta per títol “L’activitat física millora l’aprenentatge i el rendiment escolar. Els beneficis de l’exercici en la salut integral del nen a nivell físic, mental i en la generació de valors”.

Beneficis de l’activitat física en l’aprenentatge i rendiment escolar dels infants
La manca d’activitat física té efectes perjudicials en la salut física dels infants: augmenta el risc que pateixi sobrepès, obesitat, diabetis, hipertensió arterial, hipercolesterolèmia, asma… Estudis científics evidencien, a més, que la pràctica d’esport també incideix en la seva salut mental: pot reduir el risc que pateixin malalties mentals a llarg termini o reduir la gravetat d’algunes alteracions psicològiques.

A més, estudis realitzats en humans demostren que l’activitat física produeix canvis profunds en el cervell, en la seva estructura i volum. L’exercici intens augmenta la concentració de neurotransmissors com la serotonina, la dopamina, l’adrenalina i la noradrenalina alguns dels quals modulen processos cognitius com la consolidació de la memòria. Altres estudis posen de manifest que l’exercici estimula la neurogènesi (augment del nombre de neurones) i les connexions neuronals que són fonamentals en processos relacionats amb l’aprenentatge i la memòria. Per això, els experts consideren imprescindible establir hàbits d’activitat física en edats primerenques per tal d’assegurar una bona salut cognitiva en etapes posteriors de la vida.

Transmissió de valors
Els esports permeten transmetre valors als infants i esdevenen un petit laboratori on els nens poden aprendre a afrontar les contrarietats. Mitjançant la pràctica de l’esport aprenen a tenir:

  • Paciència, perquè han d’entrenar i treballar amb constància per aconseguir el resultat esperat.
  • Temprança, per dominar les seves emocions negatives davant una derrota.
  • Serenitat perquè s’adonen que si actuen amb serenitat obtindran millors resultats.
  • Prudència, perquè han d’actuar pensant en les conseqüències que té cada acció i actuar de manera prudent per tenir cura del cos, patir menys lesions i poder jugar més.
  • Confiança en els altres, perquè han de treballar en equip.
  • Humils, perquè poden guanyar o perdre.
  • Perseverants, perquè aprenen que per guanyar han de treballar amb continuïtat

Els autors de l’informe alerten, però, que l’esport, mal entès, pot comportar la transmissió de contravalors i assenyalen que l’actitud de pares, entrenadors i educadors és fonamental per evitar-ho. Tots han d’entendre l’esport com una acció educativa més que no pas una prova competitiva i com una oportunitat per formar persones en el sentit integral de l’expressió.

Activitat física recomanable en els infants
Els infants haurien de fer, a banda de l’educació física de l’escola, entre tres i quatre dies a la setmana un mínim de 30 minuts d’activitat física moderada – passejos ràpids, recorreguts en bicicleta, balls, natació suau…- i un mínim de 30 minuts d’activitat física vigorosa: córrer, practicar un esport d’equip, natació a nivell avançat…

Els autors de l’informe alerten, però, que l’esport, mal entès, pot comportar la transmissió de contravalors i assenyala que l’actitud de pares, entrenadors i educadors és fonamental per evitar-ho. Tots han d’entendre l’esport com una acció educativa més que no pas una prova competitiva i com una oportunitat per formar persones en el sentit integral de l’expressió.

Situació actual de la pràctica de l’esport en els infants
En les darreres dècades l’activitat física està disminuint en la població infantil dels països desenvolupats i està molt per sota de les recomanacions oficials. Només un 25% dels nois i un 8% de les noies fa l’activitat física que seria recomanable. Si continua la tendència actual, adverteixen els autors de l’informe. les properes generacions seran menys actives i sanes i, per primera vegada, tindran una esperança de vida més curta.

Els experts constaten, a més, que la joventut –que és el moment en què es dóna la reducció d’activitat física més important al llarg de la vida- està cada cop més polaritzada en dos grans grups: d’una banda, els joves inactius, que no fan gaire o gens activitat física, i d’una altra banda, els molts actius, que fan massa activitat física. I tots dos grups, alerten, corren perills per a la seva salut.

En els darrers anys s’ha produït un augment del nombre d’infants que han de ser atesos per una lesió esportiva degut a un excés de pràctica d’activitat física o una mala planificació d’aquesta. Al voltant d’un 20% de les lesions que pateixen els nens són practicant un esport i encara que en general aquestes lesions tendeixen a ser lleus –erosions i blaus- han augmentat els casos greus que requereixen ser hospitalitzats i que poden comportar deformitats de l’anatomia òssia de l’infant amb seqüeles per a tota la vida.

Els nens són més vulnerables a les lesions esportives que els adults per diferents motius: el cartílag de creixement és més vulnerable a les tensions, no tenen desenvolupades les habilitats motores necessàries per a determinats esports, la seva superfície corporal en relació al pes és major, els equips de protecció no sempre estan dissenyats específicament per a ells… I tampoc no poden ser tractats com els adults. Els experts alerten que exercir una pressió innecessària sobre l’infant perquè guanyi pot comportar un major risc de lesionar-se i destaquen la importància que l’infant es recuperi plenament de la lesió abans de reprendre l’activitat esportiva perquè molts nens que podrien acabar sent esportistes d’elit no ho aconsegueixen degut a lesions mal guarides.

Col·laboració amb KID’S CLUSTER
Des-de KID’S CLUSTER  hem treballat en relació a empreses de l’entorn de l’esport per tal de facilitar la suma de capacitats en la generació de valor pels més petits. Fruit d’això estem endegant un projecte de suport a estils de vida saludable i hem facilitat trobades amb empreses del sector esportiu de les quals ja han sortit col·laboracions concretes.

L’Hospital de Sant Joan de Déu, soci de KID’S CLUSTER, també ha treballat en el desenvolupament de criteris i consells pràctics perquè els nostres fills siguin sans a nivell físic, mental i emocional, gràcies a la pràctica d’activitat física i d’esport, com mostra aquest informe.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.